To najlepsza wersja mielonych, jaką jadłam. Są pełne smaku dzięki aromatycznym plasterkom

Dodano:
Kotlety mielone inaczej Źródło: Shutterstock / Iaroshenko Maryna
Kotlety mielone są obowiązkową pozycją na wielu polskich stołach. Wciąż pojawiają się coraz to nowe pomysły na wzbogacenie smaku tej potrawy. Kilka plasterków aromatycznego dodatku doskonale podkręci ich smak.

Kotlety mielone chyba nigdy nie wyjdą z mody. Mięso z bułką, jajkiem i przyprawami to klasyk, który lubią i ci mali i ci więksi smakosze. W Internecie znajdziemy wiele pomysłów na tę pyszną potrawę. Znana jest wersja mielonych z dodatkiem cukinii, pora lub pieczarek. Najnowszym hitem w moim domu są jednak mielone zawijane w plastry boczku. To prawdziwa uczta dla kulinarnego konesera! Mają ciekawy kształt, a w dodatku nie przygotowuję ich na patelni, a w piekarniku.

Jak przygotować kotlety mielone w piekarniku?

Mielone z piekarnika mają wiele zalet. Po pierwsze są tak samo smaczne, jak smażone, a lżejsze dla żołądka i mniej kaloryczne. Ich przygotowanie nie zajmuje też wiele czasu, ponieważ nie musimy martwić się skwierczącymi na patelni kotletami. Upieczone z dodatkiem plasterków boczku smakują, jak danie z najlepszych restauracji. Idealnie nadają się na co dzień, a także na elegancki rodzinny obiad.

Smak moich kotletów mielonych doskonale podkreśla doskonale dobrana mieszanka przypraw. Sól, pieprz, majeranek to trio, które każdy z nas ma w swojej kuchni i świetnie pasuje do naszych kotletów. Mielone warto podać z pieczonymi ziemniakami oraz z bukietem ulubionych surówek. Goście z pewnością będą domagać się dokładek.

Jak zrobić kotlety mielone w plasterkach boczku?

Kotlety mielone w plasterkach boczku robi się podobnie, jak klasyczne kotlety. Mięsnej masie nadaję tylko nieco inny kształt, tak by łatwo było je owinąć plasterkami boczku. A potem wstawiam piekarnika, a w tym czasie szykuję dodatki.

Przepis: Kotlety mielone w boczku

Pieczone, podłużne kotlety mielone zawinięte w boczek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
500 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 namoczona w mleku kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 8 plasterków wędzonego boczku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy na kotletyCebulę obierz, posiekaj, podsmaż na maśle, przestudź. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj do niego jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, przyprawy, musztardę oraz podsmażoną cebulę. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  2. Formowanie i pieczenie kotletówPiekarnik rozgrzej do180 stopni Celsjusza. Z mięsnej masy uformuj 8 podłużnych kotletów. Każdy owiń plasterkiem boczku. Kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut. Po tym czasie przekrój jeden kotlet i sprawdź, czy jest równomiernie upieczony. Gotowe mięso wyjmij z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?

Kotlety mielone z piekarnika będą najlepiej smakować z samodzielnie zmielonego mięsa. Zdecydowanie odradzam zakup pakowanego mięsa garmażeryjnego. Jego skład pozostawia wiele do życzenia, często znajduje się w nim bowiem wiele dodatków. Warto postawić na mieloną karkówkę lub łopatkę, bo po upieczeniu takie kotlety będą miękkie i soczyste.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...